sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Kirjoneulesukat a'la -Magdaleena-

Mä löysin kirjoneulesukkien ohjeen naimisiin.info-sivuston keskustelupalstalta ja innostuin sitten ite tekemään ohjeen avulla kahet erilaiset sukat jotka pohjautuu tähän ohjeeseen. Molemmissa sukissa on pieniä muutoksia ohjeeseen, mutta koska en saa ohjetta suoraan linkitettyä tänne, niin kysyin ohjeen kirjottajalta luvan julkasta sen täällä blogissa. Koska lupa heltyi -Magdaleena-:lta, niin tässä ois tää ohje (ja seuraavassa postauksessa ne mun sukat).

Kirjoneulesukat

Lanka: Novita Seitsemän veljestä yksivärinen ja Seitsemän veljestä raitalanka.

Varsi
Luo 52 silmukkaa yksivärisellä langalla sukkapuikoille nro 3½. Neulo 5 kerrosta 1 o 1 n joustinta niin, että neulot oikeat silmukat kiertäen, eli takareunastaan. Neulo vielä kaksi kerrosta sileää ja jatka mallikertaa (mallikerran punaiset ruudut=raitalankaa). Neulo ruutupiirroksen mukaan, yhdellä kerroksella mallikerta toistuu 13 kertaa. Toista mallikerran seitsemää kerrosta 5 kertaa, mutta tee 5. mallikerran lopussa vain yksi kerros yksivärisellä.

Kantapää
Aloita kantapää. Sukissa on käytetty tiimalasikantapäätä, jonka jälkeen on helpompi jatkaa kirjoneuletta. Neulo sileää neuletta edestakaisin puolella työn silmukoista (26 silmukkaa) Yhdistä kantapäätä varten 4. ja 1. puikon silmukat.

Kiilakantapään neulominen: neulo 1. kerroksen silmukat oikein kunnes jäljellä on yksi silmukka. Tuo lanka työn etupuolelle, nosta seuraava silmukka puikolta ja kierrä lanka silmukan ympäri taakse. Palauta silmukka neulomatta takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ. Neulo s:t nurin, kunnes jäljellä on 1 s. Nosta silmukka puikolta ja kierrä lanka silmukan ympäri taakse. Palauta silmukka neulomatta takaisin vasemmalle puikolle. Käännä työ. Jatka neulomista niin, että joka kerroksen lopussa neulomatta jää yksi silmukka enemmän. Kun silmukat ovat tasaisesti jakautuneet 9-8-9 sivuille ja keskelle, ala leventää taas yksi silmukka kerrallaan. Aina kun tulet rivin päähän, nosta silmukan ympäri kieretty lanka puikolle ja neulo se yhdessä silmukan kanssa. Jatka, kunnes kaikki 26 silmukkaa ovat taas työssä mukana. Kantapään jälkeen voit jatkaa suoraan suljettua neuletta.

Terä
Neulo 1 kerros yksivärisellä ja aloita sen jälkeen kirjoneule. Mallin sukat ovat ohjeen kirjoittajan käsialalla kokoa 36/37 (omalla käsialallani vastaavista sukista tuli koon 38 sukat), ja niissä mallikerta on toistettu 5 kertaa. Hieman isompiin sukkiin mallikerran voi toistaa 6 kertaa.

Kärkikavennukset
Tee kärkikavennukset nauhakavennuksena.
1. puikko. Neulo, kunnes puikolla on 3 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa yhteen ja sitten vielä yksi oikein.
2. puikko. Neulo yksi silmukka oikein, sitten kaksi yhteen ja loput silmukat normaalisti.
3. puikko. Neulo kuten 1. puikko.
4. puikko. Neulo kuten 2. puikko.
Tee välikerros, jolla ei ole kavennuksia.
Tee taas kavennuskerros, samoin kuin edellä.
Tee välikerros
Jatka tämän jälkeen kavennuksia em. ohjeen mukaisesti, mutta ilman välikerroksia, kunnes jokaisella puikolla on 2 silmukkaa jäljellä. Katkaise lanka ja pujota se jäljellä olevien silmukoiden läpi, kiristä.
~~~~~~~~~~
Miesten sukat on tehty samalla ohjeella, silmukoita vain oli 56, eli 14 s. / puikko, ja teräosassa mallikertaa toistettiin 7 kertaa, lopputuloksena n. koon 42 sukka. (Tämä on taas ohjeen kirjoittajan käsialalla, mun käsialalla koon 42 sukkiin riitti mallikerran toisto 6 kertaa kärkiosassa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti